Paardencoaching

Bij paardencoaching, ook wel Equine Assisted Coaching (EAC) genoemd, word je gecoacht met behulp van paarden.
Er zijn verschillende manieren van coaching binnen de paardencoaching. De manier waarop ik werk is ervaringsgericht en oplossingsgericht.

Ervarings- en oplossingsgericht

Door (veel) te praten blijf je in je hoofd, blijf je denken, analyseren, blijft het theoretisch en abstract. Door ervaringsgericht te coachen ligt de nadruk op ervaren, bewustwording, gewaarwording en doen. Deze bewustwording, door het ervaren, is de eerste stap. Vanuit die bewustwording kun je verder groeien, leren en ontwikkelen. Ervaringsgericht is leren door te doen.

Hier komt ook het oplossingsgerichte om de hoek kijken. Je hebt een vraag, je loopt ergens tegenaan. Tijdens de coaching kijken we vooral naar een oplossing van de vraag en kijken we naar de toekomst. Waar wil je naar toe werken, wat wil je bereiken? Het paard/de paarden kunnen je helpen een antwoord in jezelf te vinden. De paarden reageren  door hun gevoeligheid op jou en je vraag. Je kunt daardoor veel leren over jezelf, hoe je met je probleem omgaat. Dit geeft meestal ook richting aan een oplossing waaraan je kunt werken.

paardencoach sessie Laren

Waarom dan paarden?

Paarden zijn kuddedieren, ze gaan in die kudde, een relatie met elkaar aan, ze hebben elkaar nodig om te overleven. Paarden zijn ook prooidieren. Dit betekent dat ze alert zijn op elkaar en op hun omgeving, de kleinste signalen kunnen ze oppikken. Paarden communiceren onderling heel subtiel, hierdoor worden ze door roofdieren minder snel opgemerkt. Paarden reageren direct op wat er is, op (kleine) veranderingen. Dit doen ze van nature en hebben ze, in het wild, nodig om te overleven. Wanneer wij, als mensen, met paarden werken dan gaan wij een relatie met ze aan. Dan zijn wij op dat moment hun kudde en zullen ze op ons letten en op ons reageren.

Daarnaast leven paarden in het hier en nu. Ze houden zich niet bezig met het verleden of de toekomst. Hierdoor reageren ze direct en volstrekt neutraal, waardoor we veel over onszelf kunnen leren in een emotioneel veilige omgeving.

Paardencoaching paard

Voor wie is paardencoaching geschikt?

Voor iedereen die:

  • ergens tegenaan loopt in het leven
  • zich verder wil ontwikkelen
  • zichzelf beter wil leren kennen en meer bewustwording van zichzelf
  • meer inzicht in eigen patronen en handelen wil
  • een vraag, probleem, dilemma heeft en daar zelf niet uit komt

Meer informatie?

Wil je meer weten over paardencoaching? Lees verder over de werkwijze van paardencoaching en praktische informatie.